ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (εικόνες)

Η παροχή αίματος στο νωτιαίο μυελό πραγματοποιείται μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος αιμοφόρων αγγείων.

Το λεγόμενο νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται λόγω διακοπής της φυσιολογικής ροής του αίματος στο νωτιαίο μυελό. Αποτέλεσμα είναι οι βλάβες στους ιστούς και η διακοπή αποστολής των απαραίτητων σημάτων (νευρικά ερεθίσματα) κατά μήκος του νωτιαίου μυελού.

 Το νωτιαίο εγκεφαλικό εκδηλώνεται συνήθως στην πρόσθια νωτιαία αρτηρία.

Το νωτιαίο εγκεφαλικό είναι αποτέλεσμα απόφραξης (θρόμβου) της φυσιολογικής ροής του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, ονομάζεται ισχαιμικό νωτιαίο εγκεφαλικό. Εάν οφείλεται σε αιμορραγία, ονομάζεται αιμορραγικό νωτιαίο εγκεφαλικό.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα νευρικά ερεθίσματα από τον εγκέφαλο μεταφέρονται κατά μήκος του νωτιαίου μυελού και ελέγχουν την κίνηση των άκρων αλλά και τη λειτουργία οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Το περιφερικό νευρικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο νεύρων εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταφέρει μηνύματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα στο υπόλοιπο σώμα.

Τα συμπτώματα του νωτιαίου εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του νωτιαίου μυελού στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:

 

Photo 1/4
Διαταραχές αίσθησης από τη μέση και κάτω (π.χ. μούδιασμα, ευαισθησία στο άγγιγμα)
Photo 2/4
Μυϊκή αδυναμία στα πόδια
Photo 3/4
Πόνος
Photo 4/4
Διαταραχές στη λειτουργία της κύστης και του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. ακράτεια, επιτακτική ενούρηση)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×